Urine verlies en hardlopen | Weer onbezorgd hardlopen? - Hiphardlopen.nl
Urine incontinentie en hardlopen

Urine incontinentie en hardlopen

2 reacties minuten lezen

Incontinentie en hardlopen

Ongewenst urineverlies is een stil probleem waar heel veel vrouwen mee kampen. Meer dan de helft van alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 65 jaar heeft ooit op een of andere manier last gehad van ongewenst urineverlies en ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft last van ernstig urineverlies. Schokkend hè. Het zijn echt niet alleen oudere vrouwen die hier last van hebben. Ook ik heb dit probleem gekend en eerlijk gezegd heb ik er best lang mee doorgelopen.

 

Ongewenst Urineverlies?

Gewone dagelijkse bezigheden kunnen leiden tot ongewenst urineverlies, gewone activiteiten als niezen, lachen, hoesten, maar ook vrijen, sporten en te snel opstaan. Dingen die je elke dag doet en ook moet kunnen doen zonder je zorgen te hoeven maken.

 

Stressincontinentie

Stressincontinentie houdt in dat als tijdens inspanning de druk op je blaas toeneemt je urine verliest, in sommige gevallen meer dan een paar druppels. Dat kan tijdens wandelen of hardlopen zijn, maar ook bij normale dagelijkse activiteiten.

 

Oorzaak stressincontinentie

De afsluitfunctie van de blaas zit in de plasbuis. Vergelijk het met een ballon (de blaas) en het tuutje (de plasbuis). Als je het tuutje goed dicht knijpt dan kan er geen lucht uit de ballon ontsnappen. Ook niet als je in de ballon knijpt. Zo is het ook met de blaas. Het kan moeilijk zijn de plasbuis dicht te knijpen. Bijvoorbeeld door schade aan de bekkenbodemspieren of door schade aan het steunweefsel van de plasbuis.

 

Oorzaak zwakke bekkenbodem

Bekkenbodemspieren en steunweefsels kunnen in de zwangerschap en tijdens de bevalling verzwakken. Ook kan oestrogeen tekort in de menopauze (na de overgang) een rol spelen. Verder komt een zwakke bekkenbodem vaker voor in families (erfelijke factor) en bij overgewicht en roken.

 

Taboe omtrent urineverlies

Ik zelf hield het tijdens geen enkele run meer droog. Lang leve de lange zwarte tights en het loopjasje dat je nonchalant om je middel kunt knopen. Op een gegeven moment is een inlegkruisje niet meer afdoende en je wilt absoluut niet dat anderen iets zien.

Heel veel vrouwen schamen zich voor hun urineverlies. Het blijkt dat 25% van alle vrouwen die dit probleem kennen, hier nooit over praten, zelfs niet met haar beste vriendinnen. Daarom heb ik gemeend dat ik mijn ervaring met zo veel mogelijk vrouwen moet delen. Er zijn namelijk oplossingen voor dit probleem. Oplossingen die jouw kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Waardoor je weer kan lopen in een short (liefst met een leuk kleurtje), waardoor je weer met je kinderen op de trampoline kunt springen en waardoor je weer onbezorgd kan lachen met je vriendinnen.


Oplossingen Urineverlies

  • Bekkenbodemfysiotherapie
  • Vaginale tampon
  • Ring/pessarium
  • Bandje


Bekkenbodemfysiotherapie

Bij de bekkenfysiotherapeut word je geleerd hoe je de bekkenbodemspier bewust kunt aanspannen en ontspannen en hoe je deze belangrijke spier kunt trainen waardoor de sterkte terugkomt. Voor een deel van de vrouwen zal dit het probleem van ongewenst urineverlies oplossen, maar helaas werkt het niet voor iedereen

Vaginale tampon

Heb je alleen tijdens het sporten last van ongewenst urineverlies? Dan kun je ook proberen of een iets vochtige tampon helpt. Als deze voor het sporten ingebracht wordt, hebben sommige vrouwen beduidend minder urine verlies. Ook kan een soort “klaptampon” helpen (Contrelle Activquard). Beide werken door de plasbuis meer dicht te drukken. Gebruik ook goed incontinentieverband. Dit hoeft niet dik te zijn om goed te werken en is beter dan zomaar en een inlegkruisje. Incontinentieverband is overal te verkrijgen.

Ring / Pessarium

In sommige gevallen kan ook een pessarium helpen. Dit werkt ongeveer net als een tampon.

Bandje

Helaas werken bovenstaande oplossingen, hulpmiddelen en trainingen niet voor iedere vrouw met stress urine incontinentie afdoende.

Gelukkig is er voor deze vrouwen nog een andere oplossing. Het bandje, een sling. De gynaecoloog kan een bandje aanbrengen onder de urinebuis langs waardoor het probleem in de meeste gevallen opgelost is. Een kleine ingreep die vaak onder een roesje uitgevoerd kan worden. Als je echt geen bandje wil dan kan de plasbuis ook met hechtingen worden opgehangen. De operatie is dan wel veel groter en moet dan onder narcose (Burch colposuspensie).

 

Kans op succes na de operatie

Een operatie bij bijna 90%van de vrouwen succesvol. Niet iedereen wordt 100% droog maar vaak is het urineverlies veel minder en durven vrouwen na de operatie wel weer volop te sporten.

Voor mij betekent deze kleine ingreep dat ik weer kan genieten tijdens het lopen, dat ik me geen zorgen hoef te maken, ongeacht welke broek of hardlooprokje ik aan heb. Ik mag weer heerlijk onbezorgd lachen met vriendinnen en kan gewoon onverwacht niesen. 

De vrijheid die het mij heeft terug gegeven gun ik iedereen die met urineverlies kampt. Stap over je schaamte heen en informeer bij je huisarts wat jouw mogelijkheden zijn. Maak een afspraak bij een gespecialiseerde bekkenbodem gynaecoloog, zij kunnen je vaak verder helpen. 

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met dr. J.M. van der Ploeg, gynaecoloog Martini Ziekenhuis.

 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Urine incontinentie en hardlopen"Laat een reactie achter
MS
Marie-José SpeelmanGeplaatst op 01/20/2024

Heel veel succes.

F
FloorGeplaatst op 01/20/2024

Bedankt voor deze nuttige informatie. Ik ga in eerste instantie starten met bekkenbodem fysiotherapie.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hardloopshop dames en heren hardloopkleding
Categorieën
SHOPPEN
SHOPPEN
SHOPPEN
Terug naar categorieënDAMES HARDLOOPKLEDINGHEREN HARDLOOPKLEDINGHARDLOOPACCESSOIRESCASUAL WEAR
NIEUWOUTLETMERKENSPORTIEVE CADEAUTIPS VOOR ELKE GELEGENHEIDOVER ONSBlogKlantenserviceMijn account